Tips og tricks for fotograferende journalister kommunikatører og medieprofessionelle

Tips og tricks for fotograferende journalister kommunikatører og medieprofessionelle

Tips og tricks for fotograferende journalister kommunikatører og medieprofessionelle

Hjælp - jeg skal fotografere!

Skal du tage billeder? Men er du ikke fotograf? Er du freelancer eller ansat, måske journalist, kommunikatør eller arbejder med marketing? Du er måske ude til events og begivenheder og skal dække det med reportagebilleder eller du er blevet bedt om at lave medarbejderportrætter eller tage stillife og produktbilleder. Du har måske været hos fotohandleren og købt et kamera og et lille flash kit, men hvad så nu?

Hos Theilgaard Academy er vi eksperter I at klæde dig på som IKKE er uddannet fotograf, men alligevel skal tage billeder og måske lave video i en vis kvalitet, til web, SoMe, i forbindelse med intern kommunikation, salg og markedsføring og meget andet.

Når vi tager ud til virksomheder og organisationer for at undervise, og på de kurser vi holder i vores studie på Frederiksborggade mit i København, hører vi om alle de udfordringer som er typiske når man skal levere billeder uden rigtig at være klædt på til det.

Så her er en række gode tips og tricks vi har samlet sammen, til din inspiration og videre udvikling på vejen til at lave gode billeder uden stress og nervøsite for om det nu ”er godt nok".

Mobil eller”rigtigt” kamera?

Mobiltelefonerne er i dag udstyret med virkjelig gode kameraer og har, i hvert fald på papiret, imponerende specifikationer. Desuden har vi den altid på os, og selv professionelle fotografer skyder af og til kommercielle opgaver på mobilen, hvis det er den bedste løsning. Der er dog visse ting du ikke kan med en mobil, og hvis du vil have muligheden for at fotografere mange forskellige slags billeder på et lidt højere niveau, giver det mening at købe et ”rigtigt” kamera.

Så her er et par eksempler hvor mobilen kommer til kort:

1. Kvalitet

Ifølge reklamerne er moderne mobiltelefoner nærmest lige så gode som professionelle kameraer til 10 tusindvis af kroner. I praksis er tingene ikke så enkle. De høje megapixel tal siger intet om kvaliteten, da optikken i en mobiltelefon slet ikke kan følge med. Desuden laver telefonerne tit en masse processering af billederne som ikke altid er hensigtsmæssigt og som kan være svært at styre. Så i praksis ender du tit med billeder som virker plastikagtige og unaturlige, som laver dårlige hudtoner og har lav farvekontrast.

2. Lav dybdeskarphed og baggrundssløring.

Baggrundssløring er et resultat af forholdet mellem afstand til motiv, sensorens størrelse og det som kaldes blændeåbningen. Da mobiltelefoner har meget små sensorer, sker der i praksis det at alt bliver mere eller mindre skarpt, det vi kalder meget stor dybdeskarphed. Nogen telefoner kan lave nogen AI fiksfakserier og på den måde lave en ”snyde” baggrundssløring men det er på ingen måde godt nok eller pålideligt nok til professionelt brug.

Så den eneste måde at arbejde bevidst med baggrundssløring er med et ”rigtigt” kamera, med et lysstærkt objektiv.

3. Variabel brændvidde.

Alle mobiler har i dag flere objektiver og kan lave både vidvinkel som er mere eller mindre ekstrem og måske også kort tele. Det er dog ingenting i forhold til ethvert systemkamera fra f eks Nikon, Sony, Canon eller Fuji. Her kan du få et hav et objektiver, både faste brændvidder fra ultra vidvinkel til supertele og zooms i alle lysstyrker og prisklasser. Kun på den måde kan du gå ind og arbejde bevidst med at vælge den brændvidde og lysstyrke som passer til det du vil fotografere og den måde du vil gøre det på.  

4. Ergonomi og betjening

En mobil er smart fordi den er lille og fiks og du altid har den på dig. Som fotografiapparat er den ikke altid det smarteste. For det første bruger du den til alt muligt andet, og det er ikke godt at blive forstyrret af opkald eller beskeder mens du fotografere. Et kamera er lavet til én ting, så det giver det en følelse af kontrol og af at ”være fotograf” og det ser også mere professionelt ud, overfor dem som du måske skal fotografere.

5. Lysfølsomhed

Fordi sensoren i en mobiltelefon er meget lille er den ikke særlig lysfølsom. Det samme kan siges om glasset foran. Hvis du sammenligner med al det glas som er i et rigtigt kamera objektiv, burde det være tydeligt at her er en ret stor forskel. Så mobilen kommer hurtigt til kort når der er dårligt lys. Og for at gøre situationen værre, er det indbyggede støjreducering som telefonerne laver sjældent særlig god og du kan ikke styre den.

6. Flash- og kunstlys

Ligeså snart du skal til at arbejde med flash er det klart at mobilen skal blive i lommen. Du har simpelthen ingen muligheder for at styre en flash fra kameraet i din telefon. Og da selv en lille billig flash på stativ med en softbox og en hård standardreflektor åbner op for uanede nye muligheder for at løse professionelle opgaver som fotograf, er det i sig selv en væsentlig grund til at opgradere.

7. Ensartethed og workflow

Når du fotograferer med et ”rigtigt” kamera kan du skyde det som kaldes raw filer. Det giver langt bedre muligheder for at over eller under eksponere en smule og stadig få gode billeder. Desuden behøver du ikke længere tænke på hvidbalance når du fotografere, da det er noget du indstiller i din Raw konverter eksempelvis Lightroom. Så faktisk er det langt hurtigere og nemmere og giver langt bedre resultater i din efterbehandling hvis du skyder raw filer med et rigtigt kamera end hvis du ”kun” skyder jpegs med din telefon.

Fotografering i mørke er op ad bakke og lys skal der til. Men lys er ikke bare lys. Der er direkte sollys, reflekteret sollys, diffust sollys, der er led lamper og flashlys og practical lights som en standerlampe eller et stearinlys. Og meget andet. Som fotografer er udforskningen af lyset og alle de kreative muligheder det giver, noget vi arbejder med hele livet og det er et enormt område med et utal af muligheder og teknikker.

Andre tips og tricks til dig som vil i gang med at lære at blive en bedre fotograf

Ingen billeder uden lys

Fotografering i mørke er op ad bakke og lys skal der til. Men lys er ikke bare lys. Der er direkte sollys, reflekteret sollys, diffust sollys, der er led lamper og flashlys og practical lights som en standerlampe eller et stearinlys. Og meget andet.

Som fotografer er udforskningen af lyset og alle de kreative muligheder det giver, noget vi arbejder med hele livet og det er et enormt område med et utal af muligheder og teknikker. Det er faktisk et kompliceret håndværk i sig selv.

Så hvis du interesserer dig for fotografi og vil være en bedre fotograf, så skal du til at begynde at være lidt mere bevidst om hvad for noget lys du fotografere med og hvordan du bruger det. Og du kan faktisk komme langt med følgende tips:

Sidelys i stedet for lys forfra

Lyset formgiver objekter og personer og skaber visuel interesse i vores komposition. Så uanset om du bruger en softboks eller eller direkte solskin så se hvad der sker når du drejer dit motiv og din lyskilde ift hinanden.

Pas på høj sol midt på dagen

De fleste erfarne fotografer fotografere helst i ydertimerne når solen står lavt. Hvide isser og kinder og mørke øjenhuler er som regel resultatet når du fotografere i direkte sol midt på dagen. Der er metoder til at overvinde disse problemer men det kræver erfaring og en del teknik. Hvis du er nybegynder så ryk indenfor, gå ind i en port eller skyd i ydertimerne til en start.

Pas på med for mange lyskilder

En typisk fejl mange, også erfarne fotografer begår, er at de bruger for mange lyskilder og ikke har styr på hvad der er hovedlyskilden. Hvis du ikke kan definere hvad din hovedlyskilde er, skal du hurtigst muligt finde ud af det, for vi altid kun én. Det er her vi starter og kun sjældent behøver vi at supplere op med mere. Så når du er i studiet begynder du ikke at bruge flere lamper før du behersker belysning med en og når du er udenfor er du meget bevidst om hvor det meste lys kommer fra og hvordan du kan bruge det til at forme dit motiv.

Lyset skaber stemning

Det samme motiv kan se fuldkommen forskelligt ud og udtråle vidt forskellige stemninger alt afhænging af belysningen. Så når du begynder at kunne arbejde kontrolleret med lyset åbner der sig en verden af muligheder. Prøv f eks at fotografere det samme motiv samme sted morgen, middag og aften. Og prøv det samme med sollys og når det er overskyet.

At mestre lys er en af de mest spændende, men også sværeste discipliner i al fotografi, men  hvis du vil have den bedst mulige start ind i lysets verden, og lære alle de vigtigste og mest grundlæggende lysteknikker helt fra bunden så tag med på vores populære 3 dages workshop ”lysets magi” – se mere herunder.

Pas på telen

Når du bruger en lang brændvidde, zoomer ind eller bruger det som fotografer kalder tele, ændrer du perspektivet i billedet. Det er ikke i sig selv et problem, men kan være meget svært at styre for den uerfarne fotograf. Problemet er at baggrunden bliver trukket frem i billedet og på f eks portrætfotos, kommer til at fylde meget og nemt bliver forstyrrende. Som fotograf bruger vi helst fødderne når vi skal tættere på.

Pas på baggrunden

En dårlig og rodet baggrund har ødelagt flere billeder end et ”dårligt” motiv. Keep it simple. Baggrunden i et portræt eller et stillife kan væere med til at sætte en stemning eller vise hvor vi er henne, men det skal kun være antydningsvis. Problemer med en forstyrrende baggrund bliver oftest forstærket hvis du zoomer meget ind og dermed trækker den tættere på. Normalt siger vi at du kan bruge baggrunden på 2 måder: Enten integrerer du den med motivet så du laver en totalkomposition,  forstil dig f eks en person i helfigur som læner sig op ad en bogreol, eller også har vi meget lidt af den. I det sidste eksempel kan vi bruge brændvidden til at hjælpe os. Hvis vi f eks fotografere med vidvinkel, ændrer vi perspektivet så baggrunden synes længere væk og derfor mindre ift vores hovedmotiv. Hvis vi fotografere med en tele, kan vi vælge en stor blændeåbning og gå tæt på vores motiv for på den måde at ”sløre” baggrunden. Det samme kan vi gøre med det vi kalde en normal optik som ser på samme måde som vores øjne, hvor vi med et lysstærkt objektiv kan skabe en sløring af baggrunden.

Skab fokus

Her mener vi ikke om billedet er skarpt eller uskarpt, men om du har taget stilling til hvad der er vigtigst i billedet, hvad der fanger opmærksomheden og hvor vi kigger hen først. Husk at det der fanger vores blik er linjer med høj kontrast, de lyseste områder, farver som stikker meget ud og ansigter. Og ikke nødvendigvis i den rækkefølge. Så nu du ser på din scene i søgeren eller bag på mobilen så tænk over hvad der påkalder sig mest opmærksomhed. Det samme kan du med fordel gøre når du gennemgår billederne på computeren. Så når du f eks stiller en person foran et vindue bliver det første vi ser de lysende vinduessprosser som stikker ind i hovedet på ham eller hende. At blive opmærksom på hvordan du skaber ro og fokus om det væsentlige i dit billede, er et af de allervigtigste skridt overhovedet mod at et blive en bedre fotograf.  

Sørg for at få tid

En af de typiske ”begynderfejl” som de fleste laver er at de undervurdere hvor lang tid det tager at lave et godt billede, og at ”glemmer” hvor meget forberedelse der skal til. Det er almindeligt at være tilbageholdende og måske lidt forlegen når det kommer til at kræve den tid det tager. Både overfor chefer, kollegaer og måske en portrætperson. Tænk over hvor lang tid du har brug for og vær realistisk. Forbered dig grundigt. Og husk at du kan ikke tage billeder mens du laver noget andet. At fotografere og lave gode billeder kræver tid og fordybelse i den tid det tager, uanset om du har 5 minutter eller en dag.

Tag kontrollen som fotograf

Hvis du bliver bedt om at fotografere til en organisation eller arbejdsplads, eller du i det hele taget er i en situation hvor det forventes at du kan lave billeder til et bestemt formål i en hvis kvalitet bliver du nødt til at tage kontrollen. Vi har undervist utallige ”ikke-fotografer” og en af deres største udfordringer er altid at de ikke føler at de ” er gode nok” til at sætte dagsordenen og tage den plads som det kræver at lave gode billeder.

Her er det vigtigt at du sætter dig ned og reflekterer over, og definerer, hvad er det for en forventning vi har i vores organisation? Kan jeg løfte den forventning og hvis ikke -hvad så? Vær ærlig, overfor dig selv og dem du arbejder sammen med. Både om dine stærke og svage sider. Få lavet en klar forventningsafstemning og en handlingsplan, og find ud af hvilke initiativer, f eks kurser og efteruddannelse, som gør at I kommer i mål.

Se alle vores tips og tricks sider her:

Hvordan bruger dagslyset bedre til at lave portrætter både udendørs og indendørs

Hvordan du slipper af med nervøsiteten når du skal lave portrætter – både for dig og din model

Hvordan du laver bedre studieportrætter med bare en flash lampe

Alle vores bedste tips portrætfotografering

Alle de bedste tips og tricks til dig som ikke er uddannet fotograf, men alligevel skal lave billeder til din virksomhed eller organisation eller din egen freelance forretning

Det siger deltagere fra tidligere workshops
Mine billeder blev stærkere af, at jeg tør vise, hvem jeg er.
Mit journalistiske arbejde bliver bedre af, at jeg tør være personlig. Du kan ikke kun bare tage noget, du er også nødt til at give noget af dig selv. Og det turde jeg ikke gøre, før jeg kom herind, fordi jeg har tænkt - jamen jeg skal jo være professionel. Så mine billeder blev stærkere af, at jeg tør vise, hvem jeg er.
Mio Voision
Mio Voision
Fotojournalist, deltager One Year Personal Project
En revitalisering af mit virke som fotograf
Hvis jeg ikke har været på uddannelsen her, så var jeg stadig låst i mange af mine forståelser af mit virke som fotograf. Jeg tror, at jeg vil være frustreret over mange ting i mit fotografi, som jeg ikke ville vide, hvordan jeg kom videre med. Det kræver sparring og undervisning, og at man sætter tid af til det. Og her har uddannelsen været med til at hjælpe på alle punkter.
Peter-Emil Witt
Peter-Emil Witt
Fotojournalist, deltager One Year Personal Project
Kan hvile i at være fotograf
Jeg føler mig meget mere sikker som fotograf. Jeg føler jeg ER fotograf. Jeg er ikke bange for at fucke op som jeg har været tidligere. Jeg føler virkelig nu at jeg kan hvile i at være fotograf!
Thorleif Ravnbak
Thorleif Ravnbak
Journalist og fotograf
Et enestående og meget inspirerende kursusforløb
Jeg blev jo nærmest blæst bag over af Michael, der er en fantastisk underviser, som øser ødselt af sin enorme viden, og gør det meget pædagogisk, og i et imponerende tempo.
Svend Thomsen
Svend Thomsen
Fotograf
Ændrer den måde jeg redigerer billeder fremover
En væsentlig grund at jeg valgte dette kursus, er Michaels baggrund som fotograf og dermed hans fotograf orienterede tilgang til Photoshop og billedredigering. Kurset dækkede bredt og kommer til at ændre den måde jeg redigerer billeder fremover.
Mogens Hansen
Mogens Hansen
Fotograf
Fra 0 til 200 på Photoshop
Jeg har lært afsindig meget Photoshop. Michael har givet mig en måde at strukturere mine filer på, hvor jeg ligesom før tog det lidt på må og få og rodede rundt. Nu er der bare totalt styr på det. Det har været helt fantastisk.
Elsebeth Spangsberg
Elsebeth Spangsberg
Fotograf
Intense, kompetente og inspirerende
I er intense, kompetentente og inspirerende som undervisere, og jeg har virkelig fået øjnene op for alle detaljerne. Tak for en fantastisk workshop.
Lars Sandager Ramlow
Lars Sandager Ramlow
Redaktør på Frederiksborg Amts Avis
Helt vildt lærerigt
Det har været ekstremt grænseoverskridende, og dermed helt vildt lærerigt! Helt klart nogle metoder jeg vil tage med videre i min udvikling, så et meget anbefalelsesværdigt forløb! Kæmpe ros.
Sille Breiner
Sille Breiner
Fotograf
Forløbet er SÅ fedt
Min model reagerede virkelig godt på personinstruktionen, og jeg kunne tydeligt se forandringerne og udtryk i ansigtet. Det her forløb er SÅ fedt og mega lærerigt.
Line Kongsted Jensen
Line Kongsted Jensen
Fotograf
Vildt, hvad dine metoder kan
Jeg har eksperimenteret med at arbejde med personinstruktion. Jeg har aldrig tidligere haft så meget styr på min fotografering og fået så stor en variation af forskellige udtryk – det er vildt, hvad dine metoder kan
Diana Holm
Diana Holm
Pressefotograf
Netop dette jeg vil i mit liv
De sidste 4 uger har været en kæmpe øjenåbner for mig. Jeg er i den grad blevet udfordret og meget mere nysgerrig på portrætfotografiet, og hvad det egentlig kan. Du har givet mig en masse, jeg både kan arbejde videre med og blive ved med at udfordre mig selv med. Jeg er uden tvivl blevet bekræftet i, at det er netop dette, jeg gerne vil i mit liv!
Viktoria R. Larsen
Viktoria R. Larsen
Fotograf
På 4 uger har jeg rykket mit fotografi længere end på 30 år
Hvis du vil noget med dit portrætfotografi, kommer du ikke uden om Helga Theilgaard! På de 4 ugers onlineforløb i personinstruktion har jeg rykket mit fotografi længere end de foregående 30 år. Med en kærlig og fast hånd i en fløjlshandske er jeg blevet udfordret, sat tilbage og derefter opmuntret og rost, for det jeg har rykket mit fotografi på.
Carsten Høi
Carsten Høi
Fotograf
Udfordret kreativt og følelsesmæssigt
Det har været en utrolig lærerig uddannelse, hvor jeg er blevet udfordret både kreativt og følelsesmæssigt på, hvordan jeg oplever, skaber og tænker fotografi. Hvis du elsker og brænder for fotografi, for at blive udfordret, for at skabe billeder med en historie og mening, og for at få undervisning, der er på et højt og seriøst niveau, skal du tilmelde dig en workshop.
Linea Hansen Høiby
Linea Hansen Høiby
fotograf
Jeg er gået fra 1 til 1000
Jeg tror, jeg gik fra 1 til 100, da jeg første gang tog en workshop hos Helga. Nu med denne Master i Portrætfotografi er jeg nok nærmere 1000. Undervisningen er spændende og utrolig lærerig på alle fronter, gode opgaver, og efterkritikken er virkelig brugbar. Jeg kan kun anbefale at deltage, hvis man vil videreudvikle sig, flytte sine grænser og ud, hvor man ikke altid kan bunde.
Ingrid Riis
Ingrid Riis
fotograf
Der findes ikke noget tilsvarende
Uddannelsen har på én gang været spændende, provokerende og grænseoverskridende, men ikke mindst meget, meget lærerig. Det er et år med intens undervisning af to utroligt dygtige undervisere, der skubber, rykker og flytter dig som fotograf. Hvis du har behov for at udvikle dig selv fotografisk, findes der ikke noget tilsvarende.
Jiri Thomas
Jiri Thomas
fotograf
En kæmpe værdi for min virksomhed
Det har været spændende for mig at starte på uddannelsen og gå på et hold med kreativt fokus. I min hverdag som freelancer er jeg meget alene, og det har været godt at indgå i et kreativt samlende miljø over en længere periode med kompetent undervisning. Jeg føler mig bedre rustet til min hverdag som freelancefotograf, og det har en kæmpe værdi for min virksomhed.
Cæciliie Philipa Vibe Pedersen
Cæciliie Philipa Vibe Pedersen
fotojournalist
Der findes ingen bedre
Hvis det personlige portræt er den disciplin, du gerne vil mestre, skal du vælge Helga Theilgaard som underviser. Hun giver sig selv, og du opdager efter forløbets afslutning, hvor meget du har rykket dig, fordi du var med. Som portrætfotograf er Helga stilsikker, erfaren og risikovillig. Der findes ingen bedre.
Anette Ejsing
Anette Ejsing
Fotograf
Har løftet mit fotografiske arbejde et niveau eller to
Denne workshop kan jeg kun anbefale på det varmeste – det har løftet mit fotografiske arbejde et niveau eller to, og øget glæden ved at arbejde med portrættering af mennesker. Tak for nogle spændende dage.
Inger Ulrich
Inger Ulrich
Fotograf
Kan nu portrættere hvem som helst
Helga som underviser er enormt dynamisk og imødekommende, men også med en god kant. Man får ikke lov til at hvile på laurbærbladene og kommer ud af sin komfortzone. Jeg har fået mange nye værktøjer til at fotografere, og nu føler jeg, at jeg kan portrættere hvem som helst
Simon Skipper
Simon Skipper
Fotojournalist
På eliteniveau
Det er på et eliteniveau. Det har ikke været under det, jeg har oplevet på akademiet – det har det bestemt ikke. Det er jo en stor, stor tilfredsstillelse, fordi jeg havde nogle mål, da jeg startede, men jeg har da ikke turde tro på, at det sådan kunne lade sig gøre, sådan helt ud og hele vejen igennem.
Carsten Krogstrup
Carsten Krogstrup
Billedkunstner
THEILGAARD ACADEMY
Om Helga Theilgaard

Jeg er billedkunstner og fotograf og har igennem de seneste 15 år stået bag en række markante landsdækkende udstillinger og bogudgivelser – senest med udstillingerne "I´m here now " og “De Rodløse – vi der er tilbage”.

Derudover arbejder jeg med formidling i kunst og fotografi gennem workshops og foredrag og har hjulpet hundredvis af professionelle, selvstændige og spirende fotografer med at definere deres fotografiske sprog og få succes med deres billeder.

Jeg er uddannet hos Fotograf for Hendes Majestæt Dronningen Rigmor Mydtskov, Danmarks Fotografiske Billedkunstskole Fatamorgana og European Film College.

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte mig på

helga@theilgaardacademy.com eller

telefon 26 84 40 43

Om Michael Elmkjær Madsen

Jeg er fotograf og billedbehandler og Adobe Certified Expert i Photoshop.

Jeg er uddannet fotojournalist og har arbejdet som fotograf i over 20 år for magasiner, forlag og virksomheder.

Sideløbende hermed har jeg specialiseret mig i efterbehandling og retouchering af portrætter og finishing af fine-art prints til museer og udstillinger. Derudover arbejder jeg med egne værker.

Jeg har igennem en årrække undervist på bl.a. Fatamorgana, Danmarks Fotografiske Billedkunstskole og Fotografuddannelsen under KTS.

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte mig på

michael@theilgaardacademy.com  eller

telefon 31 79 94 79