Er du passioneret om portrætfotografi og modelfotos?
Er du fotograf og elsker at fange portrætter af mennesker? Uanset om du er nybegynder eller erfaren, er portrætfotografi en disciplin, der kræver både teknisk viden og kreativt flair. Hos Theilgaard Academy har vi i snart 30 år arbejdet med at skabe professionelle billedfortællinger om mennesker gennem reportagefotografi, portrætter og personlige fotoprojekter.
Portrætfotografi for alle niveauer
Vi begyndte at undervise i fotografi for mange år siden, og vi har siden oprettet Theilgaard Academy, hvor vi tilbyder kurser og workshops til både begyndere og erfarne fotografer. Vores mål er at dele den omfattende viden og erfaring, vi har opbygget, for at hjælpe dig med at blive en dygtigere portrætfotograf.
Uddannelse og øvelse gør mester
At blive en dygtig portrætfotograf kræver både praktisk erfaring og teoretisk viden, og det er noget, man ikke bare kan lære ved at se videoer på YouTube. Det kræver dedikation, øvelse og den rette vejledning. Hos Theilgaard Academy tilbyder vi kurser og efteruddannelse for fotografer på alle niveauer, så du kan få den nødvendige inspiration og værktøjer til at tage dine portrætfotos til næste niveau.
Bliv en bedre fotograf med professionel undervisning
Uanset om du er en glad amatør eller en professionel fotograf, er det altid godt at få nye tips og tricks fra de professionelle. På vores kurser og workshops lærer du ikke kun de tekniske aspekter af portrætfotografi, men også hvordan du kan udvikle din egen stil og finde din personlige tilgang til fotografering.
Tip nr. 8
Brug stativ
Selvom det ikke længere er så moderne at bruge stativ, har det stadig mange fordele, især når du fotograferer i et fotostudie. Hvis du har mulighed for at bruge et søjlestativ, der nemt kan justere højden, giver det dig friheden til at få præcise og stabile skud. En fordel ved at bruge stativ er, at det tvinger dig til at vælge den rette skudhøjde og fokuserer din opmærksomhed på at få de perfekte billeder. Når du bruger et stativ, slipper du for at løbe rundt med kameraet og placere det tilfældigt. Det giver dig ro og overskud, så du kan koncentrere dig om at interagere med din model og skabe den rette stemning.
Når du arbejder med stativ, husk, at du stadig skal fotografere med dine øjne, ikke kameraet. Sørg for, at lys, positionering, scenografi og personinstruktioner er på plads, før du tager billedet. Først når alt går op i en højere enhed, er det tid til at trykke på udløseren. Men når du skal arbejde mere dynamisk og frit, kan du altid tage kameraet af stativet og bevæge dig rundt.
Tip nr. 9
Arbejd med forskellige energier – Skab dynamik i portrætfotografien
Når du fotografere med den samme energi hele tiden, får du de samme billeder. Dette gælder for al fotografering. En klassisk fejl er, at du står næsten stille under hele fotosessionen, skyder og taler konstant til modellen. Portrætfotografi er en dans, en udveksling af energi mellem fotograf og model. Du er en lige så vigtig del af scenen og det system, du skaber, som din portrætmodel. Vær stille, råb højt, bevæg dig, vær fysisk med din model. Brug dig selv og spejl modelens energi. Prøv forskellige ting af og se, hvad der sker.
Tip nr. 10
Brug altid pilotlys eller indstillingslys – Sådan får du kontrol over lyset
En essentiel del af portrætfotografiet er at kunne kontrollere lyset. Derfor anbefaler vi altid at bruge en studieflash med pilotlys eller model light, når du arbejder med portrætter. Det er næsten umuligt at indstille lyset korrekt uden at kunne se, hvad der sker i realtid. Når du har arbejdet med indstillingslys i mange år, når du et punkt, hvor du intuitivt kan forudse, hvordan lyset vil påvirke din model og scene. Selv den billigste flash med pilotlys vil være langt mere effektiv end en moderne speedlight, der ikke giver dig den samme kontrol over lyset.
Tip nr. 11
Pas på med tøj, smykker og briller
At vælge den rette påklædning til din portrætmodel kan være en udfordring. Du skal finde en balance mellem at undgå, at tøjet "støjer" for meget i billedet, samtidig med at du bevarer modelens personlige stil. Det handler om at afkode, hvad der er modelens "stilkerne" og bygge et look, der både komplementerer personen og passer til billedets helhed. Sørg for, at modellen medbringer flere outfits, og vær meget specifik i din vejledning – en simpel sort skjorte kan variere meget afhængigt af detaljer som stof og snit.
Når du arbejder med portrætter, hvor du kommer tættere på ansigtet, vil smykker og mønstre spille en større rolle i billedets helhedsindtryk. En god tommelfingerregel er, at du kan tillade dig at eksperimentere med vildere kompositioner af tøj, smykker og krop, når du laver helfigur eller halvtotal portrætter, men vær opmærksom på at bevare en naturlig balance.
Tip nr. 12
Mennesker ser ud som de har det
Den store hemmelighed bag gode portrætter er, at mennesker ser ud, som de har det. Derfor er personinstruktionen afgørende i portrætfotografiet. Hvis du beder folk om at se ud på en bestemt måde, bliver det ofte uauthentisk og distanceret. Den eneste måde at få et autentisk udtryk på er at få portrætmodellen til at føle det, du ønsker at vise i billedet.
For at skabe ægte følelser og udtryk i portrættet, arbejder vi bevidst med at føre modellen ind og ud af forskellige følelsesmæssige rum og tilstande. Vi bruger de tre grundlæggende rum i personinstruktion: kommunikationsrummet, forstillingsrummet og erkendelsesrummet. Personinstruktion kan virke simpelt, men det er et kompliceret håndværk, som kræver mange års øvelse at mestre. Helga Theilgaard er en af de få fotografer i verden, der har udviklet et sofistikeret system til personinstruktion, og hendes metode er central i vores undervisning på Theilgaard Academy.
Tip nr. 13
Det er dig, som er eksperten – Vær selvsikker i din rolle som fotograf
Når du arbejder som portrætfotograf, er det vigtigt at huske, at du er eksperten. Din kunde kan have en mening, men i sidste ende er det dig, der ved, hvad der skal til for at skabe det bedste billede. Det handler om at forstå, hvad billedet skal kunne, og hvilke værdier og stemninger du skal kommunikere. Denne dialog skal du have med din portrætmodel, inden fotograferingen går i gang – og det er her, du definerer formålet med billedet.
Hvis din model har meget specifikke idéer om, hvordan fotograferingen skal forløbe, skal du selvfølgelig tage dialogen med dem. Det er din opgave at forklare, hvorfor visse idéer måske fungerer, og andre ikke gør. På samme måde som en kirurg ved, hvad der skal gøres for at operere et dårligt knæ, er det dig som fotograf, der har løsningen, når det kommer til at fange det rette billede.
Tip nr. 14
Lad være med at fokusere på resultater
En af de vigtigste lektioner i portrætfotografi er, at du ikke kan lave gode billeder – du kan kun lave gode processer. Det betyder, at du ikke skal overfokusere på det færdige resultat, mens du fotograferer. I stedet skal du fokusere på at have gode metoder og følge veludførte processer. Når du gør det, vil de gode billeder komme af sig selv.
Det er også sådan, du udvikler dig som fotograf. Du bliver ikke bedre ved at forsøge at skabe bestemte billeder. I stedet bør du undersøge nye måder at arbejde på. Prøv et andet kamera, et andet format eller sæt nogle "dogmeregler" for dig selv og se, hvad der sker, når du følger dem i en periode. Giv dig selv små, afgrænsede opgaver og løs dem så godt du kan, men glem at du skal lave "gode billeder". Paradoxalt nok er det ofte din egen iver efter at få resultater og være en "dygtig fotograf", som spænder ben for din udvikling. For at blive bedre som fotograf, skal du ud af din komfortzone, udfordre dig selv og se, hvad der sker.
Jeg garanterer, at du vil blive positivt overrasket.
(Video fra workshop)
I tvivl
Hvis du er i tvivl om hvilken fotouddannelse eller kursus som er relevant for dig, er du altid velkommen til at kontakte Helga eller Michael på tlf. eller mail.
Afklarende samtale
Du kan også booke en afklarende samtale her hvis du overvejer et længere forløb. Det er gratis og uforpligtende og du får mulighed for at få et par af Danmarks skarpeste øjne på dine fotografier og din fotografiske praksis, uanset dit niveau.
Tilmeld dig afklarende samtale her >
Husk også at tilmeld dig vores nyhedsbrev, hvis du ikke allerede er.
Det udkommer et par gange om måneden og er fyldt med relevante artikler, tips og tricks og særlige tilbud på vores kurser og uddannelser i fotografi.
Theilgaard Academy tilbyder fotokurser på alle niveauer, både for amatørfotografer, professionele eller dig som arbejder med kommunikation, content creation og SoMe og gerne vil have nye kompetencer indenfor portrætfotografi og fotografi i almindelighed.
Hvis du vil undervises af 2 af Danmarks bedste fotografer, så tag med på en af vores populære foto workshops på og omkring vores skønnefotoskole midt i København.