Synes ud også det er svært at lægge lys på en model når du fotografere i studie eller når du er ude på optagelse?
Som professionelle portrætfotografer ved vi hvor svært det er og når vi underviser i lyslægning, ser vi tydeligt de udfordringer vores kursister møder. Både med udstyr, teknik og fremgangsmåde.
Du kender måske det med at stå med en portrætmodel og du skal lægge lys på vedkommende og aner ikke rigtig hvor du skal starte eller slutte. Det hele bliver sådan lidt tilfældigt og du rykker rundt på lamper på må og få mens du samtidig skal holde styr på model og kamera. Det er ikke let.
For at hjælpe dig lidt, har vi her samlet nogen af vores bedste fif, så du kan lære at gribe lyslægning med flash i studie an på den helt rigtige måde.
Tip 1: Keep it simple
En klassisk fejl blandt fotografer er at tro, at flere lamper giver bedre billeder. Det modsatte er ofte tilfældet. Du forvirre dig selv og komplicere tingene til et uoverskueligt kaos.
Når vi laver vores opgaver, hvad enten til kunder eller egne projekter, brugt vi sjældent mere end et hovedlys. Simpelthen fordi det ikke er nødvendigt eller gør billedet bedre.
Tip 2: Lær de fire grundbelysninger så de sidder på rygraden
For at mestre portrætbelysning, bør du kende de fire klassiske lysopsætninger:
Butterfly – Giver et fladt og symmetrisk lys, ofte brugt i skønhedsportrætter.
Looplight – Skaber en lille skygge ved næsen og giver naturlig dybde.
Rembrandt – Karakteristisk trekantskygge under øjet, perfekt til dramatisk lys.
Profil – Belyser kun en side af ansigtet, hvilket skaber en intens effekt.
Hvis du lærer at lægge lys med alle teknikker, så kan du lave næsten alt hvad du hr brug for som portrætfotograf. Det er sværere end det lyder, at lave opsætningerne korrekt, men når de sidder på rygraden, kan u variere og tilpasse dem til enhvr portrætsituation.
Tip 3: Brug hårdt lys
Mange starter med en softbox, men det er ofte mere lærerigt at begynde med hårdt lys.
Start med en standard reflektor – hårdt lys giver mere karakter og dybde.
Eksperimentér med lysets retning – se, hvordan det former ansigtet.
Reflekter lyset – brug en hvid væg til at bounce lyset eller en simpel paraply for at blødgøre skyggerne. Du kan opnå næsten samme resultat som en softbox - men billigere og mere transportabelt.
Dette giver dig en dybere forståelse for lys, inden du begynder at arbejde med større lyskilder.
Tip 4: Brug den samme fremgangsmåde – hver gang.
Som portrætfotograf skal du holde en masse bolde i luften på engang. Hemmeligheden bag en succesfuld fotografer - er ikke - at gøre det hele på en gang, men at gøre tingene hurtigt efter hinanden og i den rigtige rækkefølge.
Start altid med en af de fire grundbelysninger.
Placér din model og justér lyset efter behov.
Tilpas flag og reflektorer kun hvis nødvendigt – undgå unødig kompleksitet.
Når du arbejder systematisk, kan du hurtigt justere lysopsætningen, så du får det bedste resultat uden at blive stresset.
Tip 5: Lær dit udstyr at kende.
Det lyder indlysende, men mange fotografer er ikke klar over præcis hvordan deres lamper fungere. Udstyret blive ikke udnyttet optimalt, simpelthen fordi de ikke kender alle funktionerne.
Test dit udstyr systematisk – gennemgå alle indstillinger, også dem du sjældent bruger.
Vær opmærksom på variationer i hvidbalance og udladning – især hvis du bruger flere lamper.
Test dit setup, før du står på en opgave – så du undgår uforudsete problemer.
En grundig forståelse af dit udstyr sikrer, at du kan arbejde hurtigt, præcist og professionelt.
Tip 6: Brug en lysmåler.
Hvis du vil lære at lægge lys i et studie, på den "rigtige" måde, så er en lysmåler et uundværligt værktøj.
Mål lyset præcist – undgå at gætte eller bruge automatik. Det er nemmere.
Indstil flashstyrken manuelt – justér flashoutput, så det passer til den blænde, du ønsker at fotografere med.
Spar tid i studiet – en lysmåler gør det hurtigere at opnå det ønskede lys.
Når du arbejder manuel med lysstyring, får du fuld kontrol over din eksponering og sikrer et ensartet resultat hver gang.
Tip 7: Køb modifiers og stativer – ikke flere lamper.
Når du køber flashudstyr, så start med én lampe og køb først flere, når du har lært at bruge din flash samt de modifers du skal bruge. Modifiers er alt det du sætter foran flashhovedet og det er langt vigtigere end end selve lampen.
Vi anbefaler at du starter med en lampe og følgende udstyr i prioriteret rækkefølge:
Standardreflektor – grundlæggende og alsidig.
5-10 graders grid til standardreflektor – giver mere præcis lysretning.
Mellemstor softbox med softgrid – skaber blødt og kontrolleret lys.
Standardreflektor med barndoors – hjælper med at forme lyset.
Sorte flag og folde-reflektorer – styr lyset og reducer refleksioner.
Herudover sorte flag til at forhindre reflekteret lys i ramme din model og folde reflektor sølv/hvid plus holder til reflektor så du kan sætte det på stativ.
Tip 8: Brug pilotlys.
Du tager billeder med øjnene, ikke kun med kameraet. For at forstå lysretning og skygger, bør du arbejde med pilotlys (modellight).
Sluk det øvrige lys i rummet – og brug kun modelight - også kaldet pilotlyset fra din flashlampe.
Se, hvordan lyset former motivet – og justér før du tager billedet.
Lær grundbelysningerne med øjet – det gør dig bedre til at forudse og styre lyset.
For meget lys de forkerte steder
Lyslægning handlr om at skabe visuel interesse, stemning og form i billedet. Det er lige så vigtigt at undgå lys de forkerte steder, som det er at placere lys de rigtige steder. Lyset skal lede øjet mod motivets vigtigste områder, så vær varsom med effekter og kantlys. Husk, at de lyseste områder altid trækker oopmærksomhed først.
Aldrig drej modellen mod lyset
En klassisk fejl er at dreje din model, for at tilpasse lyset. Det må du aldrig gøre. Modellen skal placeres korrekt i forhold til kameraet, og det er lyset, du skal justere - ikke omvendt. Aldrig den anden vej.
Pas på du ikke ”smadrer skyggen”
Når du arbejder med hårdt lys,skal du gå all-in og ikke være bange for dybe skygger. Opblødning med reflektor skal bruges sparsomt og kun i særlige tilfælde.
Pas på med afstanden til baggrunden
Ved portrætter med kunstlys i miljø, skal modellen ikke stå for langt fra baggrunden. Tricket til a få kunstlys til at se naturligt ud, er at sørge for at lysintensiteten er jævnt fordelt over hele scenen. Brug blødt lys, og med øvelse kan du få de til at ligne dagslys fra et vindue.
Ikke flyt softboksen for langt væk
Jo længere væk lyskilden er, jo mere blive den et punktlys - især med en lille softbox. For at opnå blødt, men formgivende lys, skal softboxen placeres tæt på modellen. Ofte kun 20 cm fra siden.
Hvilket system?
Et af de oplagte spørgsmål vi får i vores undervisning er: Hvad skal jeg købe?
Hvis budget ikke er en begrænsning, er Profoto det oplagte valg. Det svenske mærke har siden 60’erne været industristandard og dominerer 2/3 af det globale marked for professionelt lys. Har du ikke budget til Profoto, anbefaler vi Godox, som er det eneste konkurrerende mærke, vi kan stå inde for, hvis du køber nyt.
Vi fraråder Broncolor, Elinchrom og andre systemer, men kun ud fra markedsudbredelse og pris kontra performance. Hvis du vil gå low-budget, kan du finde brugte Multiblitz eller Elinchrom systemer på DBA.
Speedlight eller monohoved?
Vi anbefaler altid monohoveder – også til location shoots. Muligheden for at bruge professionelle modifiers på en lampe monteret på et solidt stativ er en gamechanger. OCF og speedlights er primært egnet til presse- og reportagefotografi.
LED-lamper eller flash?
Flash er til fotografi, LED er til video. De fleste LED-lamper er ikke kraftige nok til at skyde gennem en stor softbox eller bounce af en væg. For at opnå samme effekt som en flash, vil prisen på en tilsvarende LED-lampe være så høj, at det giver mere mening at investere i begge typer lyskilder. Hvis budgettet er ubegrænset, er de nyeste Profoto-hoveder de eneste på markedet, der rimeligt kan dække begge behov.
Fra vores workshop "Lysets magi" hvor du kan lære alt om lyslægning af portrætter med både naturligt lys og studie flash:
I tvivl
Hvis du er i tvivl om hvilken fotouddannelse eller kursus som er relevant for dig, er du altid velkommen til at kontakte Helga eller Michael på tlf. eller mail.
Afklarende samtale
Du kan også booke en afklarende samtale her hvis du overvejer et længere forløb. Det er gratis og uforpligtende og du får mulighed for at få et par af Danmarks skarpeste øjne på dine fotografier og din fotografiske praksis, uanset dit niveau.
Tilmeld dig afklarende samtale her >
Husk også at tilmeld dig vores nyhedsbrev, hvis du ikke allerede er.
Det udkommer et par gange om måneden og er fyldt med relevante artikler, tips og tricks og særlige tilbud på vores kurser og uddannelser i fotografi.
Theilgaard Academy tilbyder fotokurser på alle niveauer, både for amatørfotografer, professionele eller dig som arbejder med kommunikation, content creation og SoMe og gerne vil have nye kompetencer indenfor portrætfotografi og fotografi i almindelighed.
Hvis du vil undervises af 2 af Danmarks bedste fotografer, så tag med på en af vores populære foto workshops på og omkring vores skønnefotoskole midt i København.