Er du nervøs når du skal lave portrætter eller bare fotografere mennesker? Vi kender al til nervøsitet og usikkerhed, både fra vores egen erfaring som professionelle fotografer og efter at have undervist i hundredevis af fotografer, journalister og kommunikatører.
Nervøsitet og usikkerhed er naturligt og godt, for det fortæller dig at der er noget på spil, at det betyder noget og det får os til at yde vores bedste. Men nervøsiteten må ikke tage overhånd hverken for dig eller din model.
Med vores lange erfaring med at skabe personlige portrætter har vi lært at udnytte nervøsiteten og tøjle den, så vi skaber tryghed, sikkerhed og ro – både for fotografen og modellen.
For som du nok har oplevet, er de fleste mennesker ikke vant til at være foran et kamera. Det kan føles akavet og unaturligt og din model er måske utryg ved hvordan hun eller han nu kommer til at fremstå på de færdige billeder.
Så her er nogen få af vores bedste tips til hvordan du griber dine fotograferinger an med mere selvtillid og samtidig skaber tryghed hos din portrætmodel.
For 2 nervøse personer er ikke en god start på en vellykket fotografering.
Tip 1: Forbered dig grundigt inden fotograferingen – også mentalt
God forberedelse er nøglen til en vellykket portrætfotografering. Sørg for, at alt udstyr er klart, inden din model ankommer:
Tjek kamera, batterier, hukommelseskort eller film – alt skal være testet og parat.
Giv dig selv fem minutter inden fotograferingen – sæt dig i rummet, slap af og visualiser forløbet.
Se for dig den perfekte session – forestil dig, at du skaber fantastiske billeder, og at modellen går glad derfra.
Tip 2: Hav altid dit cheatsheet I baglommen
Selv simple fotograferinger kræver struktur. Skriv dine vigtigste noter ned på papir eller i en notesbog:
Huskepunkter – Hvad skal du huske undervejs? Det kan være vigtige teknikker eller ideer til sessionen.
Tidsplan – En kort outline af hvordan du fordeler tiden du har rådighed.
Poseringer og lysopsætning – hvad du vil afprøve.
Det kan være det aldrig kommer i brug, men det giver enorm ro at vide, at du har en plan, hvis du går i stå.
Tip 3: Lad være med at komme for sent
Det virker indlysende, men som fotograf kan du ikke tillade dig at komme for sent. Sørg for at:
Mødes i god tid – ankom altid lidt før, så du har tid til at gøre klar.
Tjek udstyr og lys - inden fotograferingen starter.
Skab en rolig start for modellen – alle bliver utrygge og nervøse, hvis det hele sker i sidste øjeblik.
Hvis du har svært ved at overholde tidspunkter, er det noget, du aktivt skal arbejde med.
Tip 4: Forventningsafstemning
En af de store faldgruber, som skaber unødige frustationer og dårlige oplevelser er manglende forventningsafstemning Både i forhold til dig selv, og den der fotograferes. Sørg for at afstemme alle aspekter af fotografering
Tidsforbrug – vær ærlig om, hvor lang tid sessionen tager. Det nytter intet, at du siger det kun tager et kvarter, når du ved det tager en time.
Tøj, makeup og styling – giv præcise retningslinjer.
Formål med billederne – Husk at tal om behov, ikke produkt. Tal med modellen eller kunden om hvad billedet skal bruges til. Det er dit job at oversætte det til den rigtige slags billeder.
Økonomi og levering – Sørg for at have præcise leveringsaftaler som alle parter godkender skriftligt.
Tip 5: Du skal være empatisk og åben – men også professionel
Tryghed skabes på to måder:
1. Ved at være professionel og vise, at du har styr på teknikken.
2. Ved at være empatisk, lyttende og anerkendende.
Mange fotografer falder i én af to fælder: Enten bliver de for kontrollerende og gemmer sig bag kameraet, eller også lytter de så meget, at de mister lederskabet. Du skal kunne balancere begge roller – være både imødekommende og den professionelle, der sætter scenen og skaber resultater. Kun sådan skaber du ægte tryghed og tillid, så din model følger dig.
Tip 6: Få styr på tiden
At mestre tidsstyring er afgørende for en succesfuld fotografering. Hvis du f.eks. har 45 minutter, skal du på forhånd vurdere, hvor lang tid du skal bruge på de forskellige faser og lave en tidsplan.
Tænk over de ting, som kan ske undervejs i fotograferingen. I skal snakke, der skal være tid til at komme ind og ud af døren og afslutte fotografering. Der er måske også uforudsete ting, som et toiletbesøg eller at du skal skifte lysindstilling undervejs. At vænne sig til at tænke over hvordan tid bruges, er et af de vigtigste redeskaber mod, at få bedre fotograferinger. Tidsoptimisme og tidsblindhed er en af de mest farlige faldgruber for både erfarne og uerfarne fotografer og samtidig en let ting at få styr på.
Ved at strukturere din tid skaber du en afslappet atmosfære og undgår stressede, forhastede beslutninger.
Tip 7: Psykogeografien
De rum vi er påvirker vores følelser enormt. Rummet, lyset, temperaturen – alt omkring os kan få os til at føle os behageligt til mode, trygge og afslappede. Eller stressede, usikre og nervøse. Og alt derimellem. Derfor er det ekstremt vigtigt at du tænker over hvilken stemning du sætter, hvad enten du modtager folk i dit eget portrætstudie eller laver arbejder på lokation.
Med enkle greb og små midler, kan du tweake stemningen med lys, møbler, tæpper. Brug musik. Sørg for at der er frisk god kaffe og koldt vand parat og tænk over hvordan du og din model og evt andre som er til stede, skal bevæge sig rundt i, og bruge rummet. Sørg f eks for at der plads til personlige ejendele og et sted at lægge tøjet, og at det sted i sidder og snakker, er et andet sted end der fotograferingen skal foregå.
Læs del 2 her >
(Fra workshop)
I tvivl
Hvis du er i tvivl om hvilken fotouddannelse eller kursus som er relevant for dig, er du altid velkommen til at kontakte Helga eller Michael på tlf. eller mail.
Afklarende samtale
Du kan også booke en afklarende samtale her hvis du overvejer et længere forløb. Det er gratis og uforpligtende og du får mulighed for at få et par af Danmarks skarpeste øjne på dine fotografier og din fotografiske praksis, uanset dit niveau.
Tilmeld dig afklarende samtale her >
Husk også at tilmeld dig vores nyhedsbrev, hvis du ikke allerede er.
Det udkommer et par gange om måneden og er fyldt med relevante artikler, tips og tricks og særlige tilbud på vores kurser og uddannelser i fotografi.
Theilgaard Academy tilbyder fotokurser på alle niveauer, både for amatørfotografer, professionele eller dig som arbejder med kommunikation, content creation og SoMe og gerne vil have nye kompetencer indenfor portrætfotografi og fotografi i almindelighed.
Hvis du vil undervises af 2 af Danmarks bedste fotografer, så tag med på en af vores populære foto workshops på og omkring vores skønnefotoskole midt i København.