Er du freelancer eller ansat, måske journalist, kommunikatør eller arbejder med marketing? Du er måske ude til events og begivenheder og skal dække det med reportagebilleder eller du er blevet bedt om at lave medarbejderportrætter eller tage stillife og produktbilleder. Du har måske været hos fotohandleren og købt et kamera og et lille flash kit, men hvad så nu?
Hos Theilgaard Academy er vi eksperter I at klæde dig på som IKKE er uddannet fotograf, men alligevel skal tage billeder og måske lave video i en til web og SoMe, i forbindelse med intern kommunikation, salg og markedsføring og meget andet.
Når vi tager ud til virksomheder og organisationer for at undervise, og på de kurser vi holder i vores studie på Frederiksborggade mit i København, hører vi om alle de udfordringer som er typiske når man skal levere billeder uden rigtig at være klædt på til det.
Så her er en række gode tips og tricks vi har samlet sammen, til din inspiration og videre udvikling på vejen til at lave gode billeder uden stress og nervøsitet for om det nu ”er godt nok".
Mobilkameraer er blevet imponerende gode, og selv professionelle fotografer bruger dem af og til. Men hvis du vil udvikle dig som fotograf og tage billeder på et mere professionelt niveau, er der klare begrænsninger ved mobilkameraet. Et rigtigt kamera giver dig bedre kontrol, større kreativ frihed og markant højere billedkvalitet.
Hos Theilgaard Academy tilbyder vi kurser og workshops, hvor du lærer at udnytte dit kamera optimalt.
Så her er et par eksempler på, hvor mobilen kommer til kort:
1. Bedre billedkvalitet
Selvom mobilkameraer har mange megapixel, betyder det ikke nødvendigvis bedre billeder. Mobilkamera har små sensorer og simple objektiver samt over-processere dine billeder, hvilket ofte resultere i unaturlige farver, lave farvekontraster og er mindre detaljerede.
2. Lav dybdeskarphed og baggrundssløring
Baggrundsløring afhænger af sensorstørrelse, objektivets blændeåbning og afstand til motivet. Mobilens små sensorer, betyder oftest at næsten alt i billedet bliver skarpt.
Nogen telefoner kan lave nogen AI fiksfakserier og på den måde lave en ”snyde” baggrundssløring, men det er på ingen måde godt nok eller pålideligt nok til professionelt brug.
Den eneste måde at arbejde på er med at rigtigt kamera og et lysstærkt objektiv, så du selv kan styre dybdeskarpheden naturligt.
3. Brændvidde og fleksibilitet
Mobiltelefoner har flere objektiver, men de kan ikke måle sig med udvalget af objektiver til et rigtigt kamera. Kameraer fra Nikon, Sony, Canon og Fuji tilbyder alt fra vidvinkel til teleobjektiver, hvilket giver dig fuld kontrol over perspektiv og komposition. Kun på den måde kan du gå ind og arbejde bevidst med at vælge den brændvidde og lysstyrke som passer til det du vil fotografere og den måde du vil gøre det på.
4. Bedre ergonomi og fokus på fotografering
En mobil er praktisk, fordi den er lille og altid ved hånden. Men som fotografiapparat, har det klare ulemper.
Forstyrrelse: For det første bruger du den til alt muligt andet, og det er ikke godt at blive forstyrret af opkald eller beskeder mens du fotografere.
Kontrol: Et kamera er lavet til én ting. Det giver en helt anden følelse af kontrol, fokus og udviser professionalisme overfor dem du fotografere.
5. Lysfølsomhed
En af de største ulemper ved mobilkameraer er deres dårlige præstation i lavt lys.
De små sensorer har begrænset lysfølsomhed, hvilket betyder mere billedstøj og dårlig farvegengivelse. Et rigtigt kamera med en større sensor og et lysstærkt objektiv fanger mere lys og detaljer – uden at være afhængig af kunstig støjreduktion.
6. Professionel flash- og kunstlys
Hvis du vil arbejde seriøst med flash, er en mobiltelefon ikke en mulighed.
Ingen manuel flash: Mobilkameraer giver ingen kontrol over flashsystemer.
Flere kreative muligheder: Selv et billigt flash på et stativ med en hård standardreflektor åbner op for nye muligheder.
Lær at arbejde med flash og kunstlys ved at læse vores tips og tricks her.
7. Ensartethed og workflow
Et kamera giver dig mulighed for at fotografere i RAW-format, hvilket sikrer bedre farvestyring og fleksibilitet i efterbehandlingen. Det giver langt bedre muligheder for at over eller under eksponere en smule og stadig få gode billeder. Når du skyder RAW, kan du nemt justere eksponering og hvidbalance, hvilket gør efterbehandlingen hurtigere og mere præcis sammenlignet med mobilens komprimerede JPEG-filer.
Læs del 2 her >
(Video fra workshop)
I tvivl
Hvis du er i tvivl om hvilken fotouddannelse eller kursus som er relevant for dig, er du altid velkommen til at kontakte Helga eller Michael på tlf. eller mail.
Afklarende samtale
Du kan også booke en afklarende samtale her hvis du overvejer et længere forløb. Det er gratis og uforpligtende og du får mulighed for at få et par af Danmarks skarpeste øjne på dine fotografier og din fotografiske praksis, uanset dit niveau.
Tilmeld dig afklarende samtale her >
Husk også at tilmeld dig vores nyhedsbrev, hvis du ikke allerede er.
Det udkommer et par gange om måneden og er fyldt med relevante artikler, tips og tricks og særlige tilbud på vores kurser og uddannelser i fotografi.
Theilgaard Academy tilbyder fotokurser på alle niveauer, både for amatørfotografer, professionele eller dig som arbejder med kommunikation, content creation og SoMe og gerne vil have nye kompetencer indenfor portrætfotografi og fotografi i almindelighed.
Hvis du vil undervises af 2 af Danmarks bedste fotografer, så tag med på en af vores populære foto workshops på og omkring vores skønnefotoskole midt i København.