Er du freelancer eller ansat, måske journalist, kommunikatør eller arbejder med marketing? Du er måske ude til events og begivenheder og skal dække det med reportagebilleder eller du er blevet bedt om at lave medarbejderportrætter eller tage stillife og produktbilleder. Du har måske været hos fotohandleren og købt et kamera og et lille flash kit, men hvad så nu?
Hos Theilgaard Academy er vi eksperter I at klæde dig på som IKKE er uddannet fotograf, men alligevel skal tage billeder og måske lave video i en til web og SoMe, i forbindelse med intern kommunikation, salg og markedsføring og meget andet.
Når vi tager ud til virksomheder og organisationer for at undervise, og på de kurser vi holder i vores studie på Frederiksborggade mit i København, hører vi om alle de udfordringer som er typiske når man skal levere billeder uden rigtig at være klædt på til det.
Så her er en række gode tips og tricks vi har samlet sammen, til din inspiration og videre udvikling på vejen til at lave gode billeder uden stress og nervøsitet for om det nu ”er godt nok".
1. Brug sidelys - ikke kun lys forfra
Lyset formgiver objekter og personer og skaber visuel interesse i din komposition. Så uanset om du bruger en softbox eller direkte solskin, så se hvad der sker, når du drejer dit motiv og din lyskilde i forhold til hinanden.
2. Undgå hårdt lys midt på dagen
De fleste erfarne fotografer fotografere helst i ydertimerne, når solen står lavt. Hvide isser og kinder samt mørke øjenhuler er som regel resultatet, når du fotografere i direkte sol midt på dagen.
Der er metoder til at overvinde disse problemer, men det kræver erfaring og en del teknik. Hvis du er nybegynder, så ryk indenfor, gå ind i en port eller skyd i ydertimerne til en start. Du kan også læse vores tips til at skyde foto i dagslys her.
3. Hold styr på din hovedlyskilde
En typisk fejl mange, også erfarne fotografer begår, er for mange lyskilder og ikke have styr på, hvad der er hovedlyskilden. Hvis du ikke kan define hovedlyskilde, skal du hurtigt finde ud af det, for vi har kun én. Det er her, vi starter, og kun sjældent behøver vi at supplere op med mere.
Når du fotograferer i studie, så start altid med én lampe, og tilføj kun flere, når du har fuld kontrol over det første lys. Udendørs bør du være opmærksom på, hvor det meste lys kommer fra, og hvordan det former motivet.
4. Lyset skaber stemning
Det samme motiv kan se fuldkommen forskelligt ud og udstråle vidt forskellige stemninger, alt afhængig af belysningen.
Når du begynder at kunne arbejde kontrolleret med lyset, åbner sig en verden af muligheder. Fotografer det samme motiv morgen, middag og aften og se forskellen. At mestre lys er en af de mest spændende, men også sværeste discipliner i fotografi. Men hvis du vil have den bedst mulige start ind i lysets verden, og lære alle de vigtigste og mest grundlæggende lyste teknikker helt fra bunden, så tag med på vores populære 3-dages workshop “Lysets magi”.
5. Pas på tele
Når du bruger en lang brændvidde, zoomer ind eller bruger det, som fotografer kalder tele, ændrer du perspektivet i billedet. Det er ikke i sig selv et problem, men kan være meget svært at styre for den uerfarne fotograf.
Problemet er, at baggrunden bliver trukket frem i billedet, og f.eks. på portrætfotos kan baggrunden komme til at fylde meget og nemt blive forstyrrende. Som fotograf bruger vi helst fødderne, når vi skal tættere på.
6. Skab fokus
Fokus handler ikke kun om skarphed - men også om, hvad øjet ser først. Hvor vi kigger hen først?
Husk, at det, der fanger vores blik, er linjer med høj kontrast, de lyseste områder, farver, som stikker meget ud, og ansigter. Og ikke nødvendigvis i den rækkefølge.
Når du ser på din scene, så tænk over, hvad der påkalder sig mest opmærksomhed. Det samme kan du med fordel gøre, når du gennemgår billederne på computeren.
At blive opmærksom på, hvordan du skaber ro og fokus, er et af de vigtigste skridt mod at blive en bedre fotograf.
7. Tænk over baggrunden
En dårlig og rodet baggrund har ødelagt flere billeder end et dårligt motiv. Baggrunden i et portræt eller et stillife kan være med til at sætte en stemning eller vise, hvor vi er henne, men det skal kun være antydningsvis.
En rodet baggrund kan ødelægge et ellers godt billede. Du kan bruge baggrunden på to måder:
1. Enten integrerer du den med motivet, så du laver en totalkomposition (f.eks. en person i helfigur, der læner sig op ad en bogreol), eller også har vi meget lidt af den.
2. Du kan også bruge brændevidden til at hjælpe dig. Hvis vi f.eks. fotograferer med vidvinkel, ændrer vi perspektivet, så baggrunden synes længere væk og derfor mindre i forhold til hovedmotivet.
Det samme kan vi gøre med det, vi kalder en normal optik, som ser på samme måde som vores øjne, hvor vi med et lysstærkt objektiv kan skabe en sløring af baggrunden.
8. Brug tid og forbered dig
Sørg for at få tid. En typisk fejl, er at undervurdere, hvor lang tid det tager at lave et godt billede, og glemmer, hvor meget forberedelse der skal til. Det er almindeligt at være tilbageholdende og måske lidt forlegen, når det kommer til at kræve den tid, det tager. Både overfor chefer, kollegaer og måske en portrætperson.
Tænk over, hvor lang tid du har brug for, og vær realistisk. Forbered dig grundigt. Og husk, du kan ikke tage billeder, mens du laver noget andet. At fotografere og lave gode billeder kræver tid og fordybelse, uanset om du har 5 minutter eller en dag.
9. Tag kontrol som fotograf
Mange fotografer - især nybegyndere - kan føle sig usikre, når de skal tage et billede for en organisation eller virksomhed. Husk, at du er fotografen, og det er din opgave at sætte dagsordenden. Vi har undervist utallige “ikke-fotografer”, og en af deres største udfordringer er altid, at de ikke føler, at de er gode nok til at sætte dagsordenen og tage den plads, der kræves for at lave gode billeder.
Her er det vigtigt, at du sætter dig ned og reflekterer over og definerer, hvad for en forventning vi har i vores organisation. Kan jeg løfte den forventning, og hvis ikke – hvad så?
Vær ærlig overfor dig selv og dem, du arbejder sammen med. Både om dine stærke og svage sider. Få lavet en klar forventningsafstemning og en handlingsplan, og find ud af, hvilke initiativer, f.eks. kurser og efteruddannelse, som gør, at I kommer i mål.
Vil du tage dine evner til næste niveau? Deltag i en af vores workshops og læs flere tips og tricks nedenunder.
(Video fra workshop)
I tvivl
Hvis du er i tvivl om hvilken fotouddannelse eller kursus som er relevant for dig, er du altid velkommen til at kontakte Helga eller Michael på tlf. eller mail.
Afklarende samtale
Du kan også booke en afklarende samtale her hvis du overvejer et længere forløb. Det er gratis og uforpligtende og du får mulighed for at få et par af Danmarks skarpeste øjne på dine fotografier og din fotografiske praksis, uanset dit niveau.
Tilmeld dig afklarende samtale her >
Husk også at tilmeld dig vores nyhedsbrev, hvis du ikke allerede er.
Det udkommer et par gange om måneden og er fyldt med relevante artikler, tips og tricks og særlige tilbud på vores kurser og uddannelser i fotografi.
Theilgaard Academy tilbyder fotokurser på alle niveauer, både for amatørfotografer, professionele eller dig som arbejder med kommunikation, content creation og SoMe og gerne vil have nye kompetencer indenfor portrætfotografi og fotografi i almindelighed.
Hvis du vil undervises af 2 af Danmarks bedste fotografer, så tag med på en af vores populære foto workshops på og omkring vores skønnefotoskole midt i København.